Fashion

A mesterséges gyémánt meghódítja a világot

Titokban évek óta készültek rá, hogy kifordítják sarkából a hazai ékszerpiacot: a Robert Feil Diamond Kft megalkotta az első magyar mesterséges gyémánt ékszer márkát, az ARTIDIA-t. A mesterséges gyémánt a megszólalásig hasonlít a káprázatos, évmilliárdok alatt kialakult gyémántokhoz, de fenntartható, etikus és kevesebbe kerül.

A fiatalabb, tudatos vásárlók már évek óta rajonganak a szintetikus gyémántokért. Ezek a laborban növesztett drágakövek nem másolatok, magjuk egy valódi gyémánt, azonban míg a természetes gyémántok esetén évmilliárdokra van szükség a létrejöttükhöz, a mesterséges gyémántokat néhány hét alatt megalkotják a laboratóriumban.
Ehhez a földalatti körülményeket szimulálják: emberi léptékkel felfoghatatlanul magas, 5-6 GPa nyomás és 1300-1500 Celsius hőmérséklet segítségével növesztik meg a gyémántmagokat. 

 „A mesterséges és a természetes gyémánt nem különböztethető meg szabad szemmel, még nagyítóval sem. Mindkettő szénatomokból épül fel, fizikai és kémiai jellemzőik teljesen megegyeznek.” – magyarázza Feil Róbert, ékszer-specialista, az ARTIDIA megálmodója. –
A különbség mindössze keletkezésük helyszínében, módjában és idejében van.”

A nemzetközi ékszerpiacokon évek óta megfigyelhető az a trend, hogy a vásárlók a bizonyítottan etikus forrásból származó drágaköveket keresik.
Ezt az igényt is kielégítik a laborban növesztett gyémántok, amelyek a modern technológiának köszönhetőek. Magyarországon azonban eddig nem létezett mesterséges gyémántmárka, pedig a hazai drágakőpiac semmiben nem marad el más országokétól.

Az ARTIDIA elnevezést az angol artificial (mesterséges) és a diamond (gyémánt) szavak ihlették. Csapatommal három éve dolgozunk azon, hogy ezt a jövőbe mutató ékszerkollekciót aranyból és platinából létrehozzuk, amelynek alapját a mesterséges gyémántok mellett a 3D tervezési technológia adja. Az arany és platina ékszerekhez a 3D tervezési, nyomtatási technológia és a klasszikus ötvösmunka is szükséges, hiszen a kőfoglalást, valamint a felületek tökéletessé formálását továbbra is szakemberek végzik.” – mondja Feil Róbert.

A most bemutatott ékszerkollekcióban klasszikus és formabontó modellek egyaránt helyet kaptak, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.  Mivel a mesterséges gyémántok jóval kevesebbe kerülnek, mint a bányászott drágakövek, várhatóan egyre többen ajándékozhatják és viselhetik majd a jövő ékszerét.

További információt itt találsz: artidia.hu