Beauty

Bemutatkozik a Lush újrahasznosítási programja!

A vásárlók számára kialakított újrahasznosítási program ötletét részben a munkatársaktól és látogatóktól 2020-ban érkezett visszajelzések inspirálták. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy mind a kollégák, mind a vásárlók szeretnék, ha több lehetőség állna rendelkezésükre, ami az újrahasznosítást illeti. Nem csoda, hogy a Lush lázasan dolgozni kezdett a tökéletes hulladékmentes vásárlási élmény megteremtésén; forradalmi pucér termékeik, különleges csomagolóanyagaik, újrahasznosítható műanyag csomagolásaik és az újratölthető termékek terve mind-mind ezt a célt szolgálják.

“A tudatos fogyasztás, valamint a kereskedelem és a természeti források valódi harmóniája a célunk.”
– A Lusher Than We Found It csapata.

Mióta tudomásukra jutott, azóta nem nyugszik a Lush csapata: tény, hogy a háztartási újrahasznosítási programok ellenére a világ legtöbb országában mindössze a műanyagok 9-12%-át hasznosítják újra.
A Lush által használt műanyag csomagolás legnagyobb része újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagból készül. Az üres fekete tégelyeket 2008 óta visszaveszik az üzletekben. A fent említett nemzetközi átlaghoz képest a Lush által használt műanyagok újrahasznosítási aránya (az Egyesült Királyságban és Írországban körülbelül 15%) kiemelkedőnek számít, de mindannyian tudjuk, hogy még ez is nagyon kevés. A műanyag pompás találmány, ha felelősen használjuk és felelősen hasznosítjuk újra; rugalmas, könnyen tisztítható, könnyű, sokáig használható és olcsó.
Ám a tény, hogy a világon gyártott műanyag tárgyak 90%-a szűz (tehát nem újrahasznosított) műanyagból készül, egyszerűen döbbenetes. Nem a műanyag a probléma, hanem az új műanyagok hihetetlen tempóban való gyártása, ezáltal a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, a túlzott mértékű használat, valamint a felelőtlen szemetelés, mely katasztrofális mértékben szennyezi bolygónk élővilágát.

Azt is tény, hogy a jelenlegi újrahasznosító létesítmények nagy része egyszerűen nem tud mit kezdeni a fekete műanyaggal, mely ennek következtében a szeméttelepre kerül, holott könnyedén újrahasznosítható lenne. A Lush kísérletezett más színekkel és adalékanyagokkal, de amikor részletesen megismerték az újrahasznosítási iparágat, rájöttek, hogy újrahasznosított műanyag csomagolásaik nagy része könnyen rugalmas hulladékkezelési szabályokkal rendelkező szegény országokban köthet ki, hiába változtatnak az általuk használt műanyag összetételén.

Miért használnak fekete műanyagot?
Az újrahasznosított fekete műanyag használata garantálja, hogy biztosan 100%-ban újrahasznosított anyagot használhatnak csomagolásaikhoz, mivel így nem kell válogatósnak lenni a felhasznált alapanyag színét illetően, és többféle PP műanyagot is felhasználhatnak fekete tégelyeik gyártása során. Rájöttek, hogy az egyetlen felelős döntés, ha a műanyag csomagolás gyártása felett teljes körű ellenőrzést gyakorol a márka. A kutatásaik eredménye képpen tehát arra jutottak, hogy a megoldás az, ha mindent a Lush csinál!

Ezt szó szerint kell érteni: teljes irányítást szeretnének műanyag tégelyeik és palackjaik felett, garantálva, hogy mindenképpen új életre kelnek használat után. Azáltal, hogy a műanyag csomagolások “letétbe helyezése” felé mozdul el a márka, tehát vásárlóik tulajdonképpen bérlik tőlük a megvásárolt termékek csomagolását, melyet később visszahozhatnak az üzletekbe, felelősebb módon csökkenthető a hulladék és garantált az újrahasznosítás. Mindössze annyi kell, hogy a vásárlók visszajuttassák az üres műanyag csomagolást az üzletek valamelyikébe, a többiről pedig a Lush gondoskodik.  

De mi is ez a program pontosan?
A Lush újrahasznosítási programja során arra kéri a vásárlókat, hogy hozzák vissza üzleteikbe az általuk használt termékek üres műanyag csomagolásait.
A környezetvédelem mellett további ösztönző, hogy 5 db fekete tégely visszajuttatásáért cserébe, jogosultak egy friss arcpakolásra. Sőt, mostantól nem csak a tiszta fekete tégelyek, hanem bármely teljes méretű műanyag Lush-csomagolás visszajuttatása esetén jár az arcpakolást! 

Az újrahasznosítási program általános szerződési feltételeiért és részletes leírásáért kattints ide!