Beauty

Ne féljünk az önvizsgálattól, életet menthet!

Az emlőrák a nőknél az egyik leggyakrabban előforduló daganattípus. A jó hír viszont az, hogy ha időben diagnosztizálják a betegséget, akkor nagy eséllyel gyógyítható. Fontos, hogy minél előbb kialakuljon az egészségtudat, és a rendszeres szűrővizsgálatok mellett havonta egyszer minden nő elvégezzék az emlőönvizsgálatot is.

Az emlőrák világszerte minden nyolcadik nőnél kialakul, éppen ezért, érthető módon minden nő retteg attól, hogy nehogy őt is érintse a betegség.
Ahogy a legtöbb megbetegedésnél, a mellráknál is az időben való diagnózis nagymértékben növeli a betegség túlélési esélyét, mégis kevés nő foglalkozik a mellének egészségével. Ennek oka az elfoglaltságuk mellett az, hogy sokan tartanak attól, hogy az egyik vizsgálat során csomót találnak a mellükben.

Miért kell emlőönvizsgálatot végezni? Becslések szerint minden 8. nőnél kialakul emlőrák, hazánkban évente 7500-8000 új beteget diagnosztizálnak és több, mint 2000 nő haláláért felel. Ahhoz, hogy ezt a számot csökkenteni tudjuk a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel és a rendszeres emlőönvizsgálattal, fontos tudni viszont, hogy az önvizsgálat semmiképp nem váltja ki a mammográfiai szűrésen való részvételt.

20 éves kortól érdemes havonta egyszer elvégezni az önvizsgálatot. a ciklus ugyanazon napján, a menstruációt követően.

  • Első lépés, amit feltartott és leengedett karokkal is el kell végezni: Az emlők tükör előtti vizsgálata, ahol meg kell figyelni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, valamint az emlő bőrfelületét – látható-e rajtuk kipirosodás, behúzódás, kidudorodás.
    A mellbimbóknál nézzük meg, hogy van-e rajtuk behúzódás, deformitás vagy váladékozik-e.
  • Második lépés, amit álló és fekvő helyzetben is el kell végezni: A jobb emlőt bal kézzel, a bal emlőt jobb kézzel vizsgáljuk meg. Kívülről befelé haladva, összezárt ujjaink középső területével, körkörösen tapintsuk át mellünket. Fekvő helyzetben ajánlott a nem vizsgáló kezet a fejünk alá tenni! Ügyeljünk arra, hogy minden terület alaposan vizsgáljuk meg!


„Az emlőönvizsgálat fontos szerepet tölt be az emlőrák időben történő felismerésénél, de nem szabad, hogy csak erre hagyatkozzunk, mert ez nem helyettesíti a mammográfiai vizsgálatot. Törekedjünk az egészséges életmód kialakítására, mozogjunk rendszeresen, szánjunk időt a pihenésre és mindenképpen vegyünk részt a korunknak megfelelően előírt szűrővizsgálatokon. Akkor se ijedjünk meg, ha csomót találtunk a mellünkben, mert az nem jelent azonnal rákot.
A melldaganatok több mint 80%-a jóindulatú elváltozás, a biztos diagnózist a szövettani eredmény mutatja meg” – nyilatkozta a téma kapcsán Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az AVON „Ne legyen tabutéma, életet menthet!” edukációs videójában még több hasznos információt tudhatsz meg az emlőrákról és az önvizsgálat fontosságáról: