Kezdjük az alapanyagokkal!
A vegetáriánus, laktózmentes vagy más speciális étrendet folytatóknak különösen fontos, hogy mindig megnézzék a termékek összetételét, hiszen könnyen előfordulhat, hogy számukra nem megfelelő összetevők is megtalálhatóak benne. A boltban készen kapható élelmiszerek, köztük olyanok is, amikről nem gondolnánk – például felvágottak, készételek, vagy akár fánkok – tejtermékeket is tartalmazhatnak, ezért célszerűbb ezeket saját magunknak elkészíteni tudatosan összeválogatott alapanyagokból. Figyeljünk oda arra, hogy az összetevőkből, így a margarinból is 100%-ban növényi alapút válasszunk, amely biztosan beilleszthető az étrendbe. A fenntarthatósági szempontokról sem szabad elfeledkezni: vásárláskor inkább részesítsük előnyben a hazánkban is elérhető, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket – februárban például ide tartozik az alma, a körte, a cékla vagy a sütőtök.
Vonjuk be a családot
Izgalmas program lehet a gyerekeknek, ha aktívan részt vehetnek a farsangi készülődésben, az ünnepi fogások elkészítésében. A közös időtöltés mellett így megismerhetik az egyes alapanyagokat, megkóstolhatják őket, és a saját kreativitásuk szerint alakíthatják az ételeket. Segíthetnek például a fánk tésztájának összeállításában, a kész fánkokat pedig lekvárral, szezonális vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetik/tölthetik meg. Ha pedig sós falatokat (például zöldséges batyut) készítünk, azt is saját ízlésükre szabhatják a kedvenc zöldségeikkel és akár vidám alakzatokat, állatformákat is kirakhatnak belőlük. Azzal, hogy a legkisebbek is elkészíthetik és meg is ehetik a saját remekművüket, igazi élménnyé válik a közös konyhai munka.
Változatos nassolnivalók
Ha a farsangi bulit mi rendezzük, az édességek mellett nem árt némi sós ízvilágú rágcsálnivalóról is gondoskodnunk. Amennyiben szeretnénk egészségesebb alternatívákat kínálni a hagyományos chipsek helyett, válasszuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, például nyers sárgarépa-, alma-, vagy zellerszeletek formájában. Ezeket könnyen feldobhatjuk margarinnal kikevert zöldségkrémekkel, sőt, bátran kísérletezhetünk a farsang apropójából új, különlegesebb, színes verziókkal is, például egy rózsaszín céklakrémmel vagy egy narancssárga sütőtökkrémmel. Ha pedig inkább a ropogósabb snackek mellett döntenénk, vékony szeletekben megsütve készíthetünk színes zöldségchipseket is.
Legyen szó szalagos fánkról vagy más farsangi finomságról, a Rama sütőmargarin használatával teljesen vegán fogásokat készíthetünk akár az egész családdal közösen. Most mutatunk két izgalmas növényi alapú receptet, amelyekkel megkoronázhatjuk az idei farsangi szezont.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg Rama margarin
- 1,5 dl rizsital
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 0,1 dl sütőrum
- 5 dl napraforgó étolaj
- 5 dkg porcukor
Elkészítés:
- A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot.
- A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt.
- A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad.
- A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot.
- Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát.
- Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.
- Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük.
- Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak.
Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük. - Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Gombás batyu
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 3-4 nagyobb fej csiperkegomba
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 200 ml növényi tejszín
- 250 g növényi sajtkészítmény
- 2 evőkanál Ramamargarin
- só
Elkészítés:
- A felaprított vöröshagymát a margarinon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, apró darabokra vágott gombát, időnként megkeverjük.
- Ameddig sül a gomba, addig lereszeljük a sajtkészítményt. Mikor elfőtt a gomba leve, öntsük rá a növényi tejszínt. Sózzuk meg és forraljuk fel a szószt, aztán vegyük le a tűzről.
- Most jön a batyukészítés: terítsük ki a leveles tésztát és vágjuk fel 6 egyenlő négyszögre. A gombás töltelékből tegyünk minden négyszög egyik felére, szórjunk bele egy kis sajtot, majd hajtogassuk össze.
- A hajtogatás után mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt megsül és tálalhatjuk is.