Lifestyle

Nyári túrázási tippek a Helly Hansen-től és magyarországi nagykövetétől

Hiába szól a nyár a melegről, a semmittevő vakációkról, sokan választják mégis az aktív pihenést, ragadják meg túrahátizsákjukat és fedeznek fel újabbnál újabb, izgalmasabb túrapontokat. A kirándulás, mint nyaralás egyre népszerűbb hazánkban is, több kalandot kereső indul útra a magas hegyekbe, a nyáron is hűvös erdőkbe. A Helly Hansen magyarországi nagykövete, Molnár Zsombor (@outdoorhungary) összeszedte nekünk azokat a tippeket és jó tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadnunk, ha ilyen üdülésben gondolkodunk.

Túraútvonal megtervezése
Mikor és hol? Ezek a legfontosabb kérdések, amiket górcső alá kell vennünk mielőtt nyakunkba vennénk a természetet. Minél korábban indulunk útnak, annál több időnk lesz hűvösben túrázni. A legmelegebb általában dél és délután 3 óra között van, fejezzük be kora délután a túrát, vagy ezután induljunk el. Jó ötlet olyan túraútvonalat választani, amely a fák árnyékában tart, és nem vagyunk közvetlen napfénynek kitéve, esetleg tóparti, folyó menti ösvényen tesszük meg a kilométereket. Ha érezzük magunkban az adrenalint és van már elegendő tapasztalatunk, túrázzunk egyet éjszaka, ott biztosan hűsítő élményben lesz részünk. A túra utvonalának megtervezéséhez érdemes egy túraalkalmazást letöltenünk telefonunkra és azon először gondosan áttanulmányozni azt.

Megfelelő, réteges öltözet kiválasztása
Ilyenkor természetesen fontos, hogy az ottani hőmérsékletnek megfelelő ruházattal készüljünk, és ne tévesszen meg minket az évszakra jellemző melegség, hiszen egy túrázás alatt nagyobb hőingadozásokat tapasztalhatunk. A 2022-es tavaszi-nyári szezonban a Helly Hansen legújabb csúcstechnológiáját ötvöző Rapide Lifaloft Air Jacket kabát olyan innovatív szigeteléssel és örökké tartó DWR-kezeléssel (tartósan vízlepergető kezelés) átitatott külső szövettel rendelkezik, amelynél utólagos bevonat alkalmazása helyett a PFC-mentes vízlepergető anyagok bele vannak szőve a fonalba.
Ez az eljárás tartós és lemoshatatlan vízlepergető védelmet biztosít, ezáltal a ruhadarab nem igényel újraimpregnálást. A seattle-i hegyimentők csapatának visszajelzéseit felhasználva a tervezett kabátban a LIFALOFT™ Air 75g szigetelés található – ez egy könnyebb és melegebb szigetelés, ami maximális lélegzőképességet kínál. Ideális a nagy erőkifejtést igénylő tevékenységekhez, valamint középrétegként használva a ruházat rétegeinek növeléséhez vagy csökkentéséhez. A nagyobb légüregekkel és nyitott szerkezettel a szigetelés lehetővé teszi, hogy a nagy intenzitású tevékenységek végzése során több nedvességet vezessen el a bőrről. A kabát ezenfelül strapabíró is, a keményhéjú kabátok nagy tartósságát kínálja, hogy ellenálljon a hegyek és a vadonban történő túrázás erőpróbáló körülményeinek, miközben jól csomagolható, így elfér a hátizsákban is, hogy mindig kéznél legyen.

Hidratálás, hidratálás
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a folyadékpótlás, de még egyszer hangsúlyozzuk: nyáron az egyik legnagyobb gondot a kiszáradás jelenti. Már a túrázás napja előtt érdemes az átlagosnál több vizet fogyasztanunk, hogy ne úgy vágjunk neki, hogy a szervezetünk már kimerült állapotban van. Induláskor győződjünk meg róla, hogy felkészültünk, és sok vizet, vagy más, elektrolitokat tartalmazó folyadékot viszünk magunkkal. A túrázás és az izzadás során testünk nemcsak víztartalmát veszíti el, hanem fontos ásványi anyagokat és elektrolitokat is, így ha egész nap túráznánk, akkor jó ötlet lehet, ha a vízzel együtt elektrolit-kiegészítőket és sót is szedünk.

Készüljünk rá
Igaz, minden túrára felkészülünk, de a kevésbé ideális időjárás esetén szeretnénk hangsúlyozni a gondosabb előkészületek előnyeit! Figyeljünk oda, hogy bepakoltunk-e mindent, ne feledkezzünk el a  napvédelemről (kalap, naptej), extra vízről a túrán, vízről az autóban a túra után, elektrolitokról vagy sóról, térképről és tervről. A legfontosabb azonban, hogy ne felejtsük el jól érezni magunkat! Egy séta vagy túra az erdő mélyén vagy hegyek tetején, a családdal, de a legjobb barátokkal is rengeteg új élményt adhat, élvezzük a szórakozást!

A Helly HansenrőlA Helly Hansen márkát 1877-ben, a norvégiai Moss-ban alapították, és azóta segíti azokat, akiknek munkájuk vagy kalandjaik során az elemekkel kell megküzdeniük. A ruházatokat a skandináv dizájnnak és a legszélsőségesebb időjárási viszontagságoknak megfelelően tervezték, hogy magabiztosságot nyújtsanak a profiknak, amikor munkájuk során szembeszállnak a természet erejével.

A vállalat készítette el az első vízhatlan anyagot a világon, 140 évvel ezelőtt, amelyet az 1960-as években az első Propile™ fleece középső réteg követett. Az 1970-es években bemutatta az első LIFA® Stay Dry technológiával készült technikai aláöltözetet, napjainkban pedig a díjnyertes H2Flow hőmérséklet-szabályozó technológiával rukkolt elő.

A Helly Hansen vezető a technikai vitorlásruhák és síöltözetek forgalmazásában, éppúgy, mint a prémium munkaruházat terén.  A márka síöltözeteit a világ kétszáznál is több síterepén dolgozó több mint 55 000 hivatásos szakember viseli, illetve válogatott versenyzők, olimpikonok, hegymászók és kifinomult ízlésű kirándulók kedvelt viselete is. A Helly Hansen felsőruházatai, aláöltözetei, sportruházati termékei és cipői jelenleg a világ több mint 40 országában kaphatók. Ha többet szeretne megtudni a Helly Hansen legújabb kollekcióiról, látogasson el a www.hellyhansen.com oldalra.