A kávék 69 százalékát reggel isszuk, és napi két csészéből egyet reggeli előtt vagy közben fogyasztunk el.[1] A reggeli rutinunk egész napra meghatározhatja a közérzetünket, ezért érdemes az álmos őszi reggeleken időt szánnunk a feltöltődésre. A pozitív hangulatú napindítás szempontjából sokat számít, ha például ébredés után a telefongörgetés helyett inkább egy könyvet lapozgatunk, mindfulness gyakorlatokat végzünk, esetleg leírjuk a gondolatainkat egy naplóba – mindezt a kedvenc kávénk társaságában.
A feledhetetlen reggeli kávépillanatokhoz a Nespresso több mint 40 féle kávékülönlegességet kínál a klasszikus feketéktől kezdve a hosszabb, tejes és ízesített változatokig, melyeket egyetlen gombnyomással elkészíthetünk minden hangulathoz. Az újrahasznosítható alumínium kapszulák garantálják, hogy minden reggel friss, kiváló minőségű kávéval emeljük magasabb szintre a reggeli énidőt.
Napi koffeinadag, személyre szabottan
A koffein egy természetes eredetű vegyület, amely mintegy 60 különböző növényben megtalálható, melyek közül a kávébab, a tealevelek, a kakaóbab és a kóladió a legismertebbek. Élénkítő hatását annak köszönheti, hogy képes fokozni az agy és az izmok vérellátását, éberebbé tesz és növeli a szellemi teljesítőképességet, ezért nem véletlen, hogy a kávé az egyik legkedveltebb napindító ital. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 200 mg egy adagban elfogyasztott koffein nem jelent kockázatot a felnőttek egészségére nézve, naponta pedig 400 mg a maximálisan ajánlott beviteli érték, ami az életkortól és az egészségügyi állapottól függően változhat.[2]
Azoknak, akik plusz lendületre vágynak és igazán különlegessé akarják varázsolni a reggeleket, érdemes kipróbálniuk az Original termékcsaládhoz tartozó új Nespresso Arpeggio Extra kávékapszulát. A 100%-os Arabica blendet extra koffeinnel dúsították a Nespresso kávészakértői, így ez a 40 ml-es csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, miközben hű marad az eredeti firenzei pörkölési stílushoz. (Összehasonlításképp: a klasszikus, 40 ml-es Arpeggio kávéban 65 mg koffein található.)
De azoknak sem kell lemondaniuk reggeli melengető kávéélményről, akik koffeinmentes változatra vágynak: a Nespresso Arpeggio Decaffeinato ugyanolyan sűrű és krémes, mint az eredeti változat, ugyanakkor nem tartalmaz koffeint.
„A Nespresso-nál a kávémestereink mind a koffeinmentesítést, mind a koffeinnel dúsítást olyan természetes anyagokkal végzik, mint a víz, a gőz és a széndioxid. A svájci vizes és a szén-dioxidos eljárás a koffeinmentesítésnek két rendkívül gyengéd módszere, melynek köszönhetően a kávé megőrzi az eredeti ízét. A koffeinnel dúsítás során gőzkezelést használnak, így a kávészem a pórusain keresztül koffeinmolekulákkal telítődik” – árulta el Hrozik Márk, a Nespresso hazai kávénagykövete.
Visszatérő kedvencek az édes reggelekhez
A Nespresso széles ízesített kávékapszula-választékának természetes aromáit különféle desszertek ihlették, így tökéletesen passzolnak egy friss reggeli croissant vagy sütemény mellé. Az Original és Vertuo kávégépekhez is elérhető szezonális, limitált kiadású Nespresso Pumpkin Spice Cake kávékapszula fahéjas, kardamomos és szegfűszeges ízjegyeivel olyan, mintha belekósolnánk az őszbe.
A Vertuo rendszer kedvelőit emellett a limitált kiadású pekándiós-juharszirupos ízvilágú Barista Creations Maple Pecan kávékapszula hívja mesés utazásra az észak-amerikai juharerdőkbe, és forrón, hidegen, tejjel vagy feketén egyaránt elkészíthető.
Receptötlet a reggelekre:
ALMÁS-PEKÁNDIÓS LATTE MACCHIATO
Hozzávalók:
1 db Nespresso Vertuo Maple Pecan kávékapszula (80 ml)
150 ml 1,5%-os tej vagy barista zabital
2 evőkanál almapüré vagy almakompót
pekándió és szárított almakarika a díszítéshez
Elkészítés:
Tegyünk 2 kanál édes almapürét vagy almakompótot egy nagyobb átlátszó pohár aljába.
Öntsünk 150 ml barista zabitalt vagy hideg tejet egy tejhabosítóba, és készítsünk belőle tejhabot, majd töltsük a pohárba.
Készítsünk a tejhabra 80 ml Nespresso Vertuo Maple Pecan kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani), így szép réteges lesz majd az ital.
Díszítsük tört pekándióval és szárított almaszeletekkel az ital tetejét.
MÉZES-SÜTŐTÖKFŰSZERES CAPPUCCINO
Hozzávalók:
1 db Nespresso Original Pumpkin Spice Cake kávékapszula (110 ml)
100 ml 1,5%-os tej vagy barista zabital
10 gramm méz1 csipet fahéj vagy őrölt kardamom
1 db zabkeksz
Elkészítés:
Töltsünk 100 ml tejet vagy barista zabitalt egy tejhabosítóba, szórjunk rá egy csipet őrölt fahéjat vagy kardamomot, majd készítsünk belőle tejhabot.
Amíg elkészül a tejhab, csorgassunk mézet egy átlátszó falú nagyobb csészébe, majd öntsük rá az elkészült fahéjas/kardamomos tejhabot.
Készítsünk 110 ml Nespresso Vertuo Pumpkin Spice Cake kávékapszulát a tejhabra.
Törjünk össze pár szem zabkekszet, és a morzsákat szórjuk az ital tetejére, vagy mártsuk bele a krémes, fahéjas italba, és fogyasszuk a kávé mellé.
CSOKOLÁDÉS-SÜTŐTÖKFŰSZERES LATTE
Hozzávalók:
1 db Nespresso Vertuo Pumpkin Spice Cake kávékapszula (80 ml)
150 ml 1,5%-os tej vagy barista zabital
10 gramm csokoládészósz
10 gramm csokoládégyöngy
Elkészítés:
Töltsünk 100 ml tejet vagy barista zabitalt egy tejhabosítóba, és készítsünk belőle tejhabot.
Egy nagyobb átlátszó falú csésze aljába csurgassunk csokoládészószt.
Öntsünk a csokoládészószra 50 ml tejet vagy zabitalt, majd készítsünk rá 80 ml Nespresso Vertuo Pumpkin Spice Cake kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani).
A tejhabot kanál segítségével rétegezzük az ital tetejére, majd díszítsük csokoládégyöngyökkel vagy ízlés szerint csokoládészósszal.
Tipp: Kínáljunk mellé frissen sült csokoládés vagy fahéjas kekszet.
[2] Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine
[1] Forrás: Nespresso globális kutatása, 2022.
Az őszi újdonságok és a klasszikus kávékapszulák elérhetők a www.nespresso.com oldalon és a Nespresso Boutique-okban.