A forró nyári napokon, szinte mindenki a hűsítő megoldásokat keresi. A növények párásító, oxigénkibocsátó hatásuknak köszönhetően hozzájárulnak a jobb klíma kialakításához, ezért nagyszerű megoldást jelenthetnek otthonunk hűtésében. Akár több fokkal is csökkenthetik a hőmérsékletet és párásító tulajdonságuknak köszönhetően hűvösebb érzetet keltenek. Erre a célra leginkább alkalmasak a nagy, vagy sűrű levelű növények, mint az aranypálma, a japán cikász, vagy a legyezőpálma.
A növények megfelelő gondozásában és védelmében segítségünkre lehet a kávé, mint természetes megoldás. A hangyák szívesen költöznek be a virágcserepekbe is, ezzel veszélyeztetve a növényeket. Ahol egy apró állat felbukkan, ott akár ezer társa is előfordulhat. Az új lakók elűzésére számos megoldás létezik, az egyik bevált természetes mód, ha őrölt kávét szórunk a hangyaboly bejáratához. Ezek a rovarok nem bírják a kávé illatát, így hamar tovább állnak.
A kávéfőzet nem csak védelmet nyújt, de fel is frissítheti a növényeket, körülbelül két deciliternyit érdemes a gyökerek közelébe önteni. A kávéőrlemény savassága, foszfor-és ásványi nyomeletartalma szinte új életet ad a virágoknak.
A nyári hőségben az állatok is keresik a szervezetüket kímélő megoldásokat, ám ez gyakran a kert szépségének rovására is mehet. A macskák előszeretettel hűsölnek az árnyékos növényzeten, ám a kávé illatát annál kevésbé kedvelik. A virágágyást lefőzött kávéval körbelocsolva meggyőzhetjük házi kedvencünket, hogy a gondosan nevelgetett virágokkal szemben a párnát részesítse előnyben.
A kert felfrissítése után érdemes időt szánni a szervezet megújítására is. A Starbucks kávémesterei által megalkotott receptet követve kiváló hűsítő készíthető el.
Cold Brew Tonik Kenyából
Otthon is könnyedén elkészíthető ez a citrusos, frissítő kávékoktél, amelyet a kávézólánc kávémesterei állítottak össze a forró nyári napokra.
Hozzávalók: Narancs, grapefruit, lime, tonikvíz, jég, cold brew kávé, és ízlés szerint cukorszirup.
Elkészítés: A tökéletes italkülönlegesség elkészítéséhez a narancsot, grapefruitot, és lime-ot kisebb szeletekre kell vágni, megnyomkodni, hogy levet eresszenek és egy pohárba helyezni. A gyümölcsöket tonikvízzel öntsük fel, a pohár felső negyedéig, majd a tetejére az elkészült és leszűrt cold brew kávé kerül. A cold brew kávét érdemes már előző nap összeállítani, amely elkészítéséhez 60 gramm durvára őrölt kávét 500 ml hideg vízzel kell felönteni és 16-18 órán keresztül hagyjuk állni.