Gourmet

Könnyen és gyorsan elkészíthető tízóraik? Jöhetnek!

Nem titok: néha nekünk is komoly fejtörést okoz, hogy valami finom, gyorsan elkészíthető tízórai vagy uzsonna kerüljön a dobozokba, ami finom, tápláló és még változatos is.
A Coca-Cola Magyarország Szűcs Zsuzsanna dietetikust, és a Nosalty szakácsait hívta segítségül, akik mutattak is nekünk három remek receptet.

SÜTÉS NÉLKÜLI DATOLYÁS-KESUDIÓS GRANOLA BAR
Hozzávalók (egy 20×30-as tepsihez – 12-16 szelethez, 3-4 adaghoz)

  • 175g földimogyoróvaj
  • 175g méz
  • 50g vaj
  • 1tk vanília-kivonat
  • só, fahéj, gyömbér
  • 250g zabpehely
  • 50g kesudió
  • 4 nagy szem medjool datolya (kb. 70g)
  • 40g étcsokoládé
  • fekete szezámmag, kókuszreszelék, földi mogyoró, aszalt gyümölcs a tetejére

Így készítsd el:
Egy kis lábasban összeforraljuk a mogyoróvajat, a mézet és a vajat – ez lesz a kötőanyagunk.
A tűzről lehúzva hozzákeverjük a vanília-kivonatot, a sót, a fahéjat és a gyömbért. Ha van időnk és kedvünk, egy száraz serpenyőben lepiríthatjuk a zabpelyhet is. A kesudiót egy zárható zacskókba tesszük, és sodrófával durvára törjük. A datolyát kimagozzuk és felaprítjuk. Mindkettőt a mézes masszához keverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan elkeverjük – ez jó kis alkaredzés!
Ha ráérünk, ezen a ponton hagyhatjuk hűlni egy negyed órát, ha nincs, akkor rögtön hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét – kicsit ugyan megolvad így a csoki, de ízre ugyanolyan lesz.
Egy 20×30-as tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belelapátoljuk a granolamasszánkat, és amennyire
tudjuk, szétegyengetjük. Ügyes trükk, ha egy másik sütőpapírt a tetejére rakunk, és valami kisebb,
négyzetes alapú tepsivel /vágódeszkával, vagy spatulával „kivasaljuk”.
A tetejét tetszés szerint díszítjük fekete szezámmal, mogyoróval, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel,
amiket kicsit belenyomkodunk a már lelapogatott tésztába. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy jól
megdermedjen, majd felszeleteljük.
Javaslat: A finomság mellé jól eshet egy gyümölcsös, növényi alapú ital, mint például egy 2,5 dl-es
AdeZ Káprázatos Kókusz gyümölcsökkel, amely természetes módon laktózmentes és

B – vitaminokat is tartalmaz.

SAJTOS-TÚRÓS GRAHAM TALLÉR SZELETELT MANDULÁVAL MEGSZÓRVA

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sajtkrém
  • 5 dkg ementáli sajt reszelve
  • 1 kk só
  • 2 ek tejföl
  • 25 dkg graham-liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 2 tojás a lekenéshez
  • 20 dkg szeletelt mandula
  • 20 dkg reszelt ementáli

Így készítsd el:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal. 170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.
Javaslat: A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint
például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike.

FRISSÍTŐ FÜSTÖLT LAZACOS WRAP CITROMOS-KAPROS JOGHURTTAL
Hozzávalók (2 wraphez)

  • 1 db érett avokádó
  • 2 marék madársaláta
  • 1/3 kígyóuborka
  • fél lilahagyma
  • 100g füstölt lazac
  • 1 marék bio csírakeverék
  • 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap

Az öntethez:

  • fél bio citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor kapor
  • bors
  • 2 dl görög joghurt

Így készítsd el:
A szószhoz a görög joghurtba reszeljük a fél bio citrom héját, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, majd jöhet a felaprított kapor és végül sózzuk-borsozzuk. Hűtőben pihentetjük, míg a többi alapanyaggal elkészülünk. Felaprítjuk a zöldségeket: az avokádót vékony szeletekre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk, végül a lilahagymát apró kockákra vágjuk.
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és az enyhén benedvesített tortilla lapokat megpirítjuk.
Összeállítjuk a wrapet: a tortilla lapot megkenjük a citromos-kapros szósszal, majd a lap alsó
harmadára halmozunk egy marék madársalátát, a felkarikázott uborkák és az avokádószeletek felét,
és megszórjuk a lilahagymával. Ráhajtogatjuk a lazacszeletek felét, végül egy fél marék
csírakeverékkel zárjuk a sort. A tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd egy határozott mozdulattal
feltekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk, és körbetekerjük egy kendermadzaggal.
Félbevágva fogyasztjuk!
Javaslat: Akár tízóraira, akár uzsonnára, egy ilyen finomság mellé jó italpárosítás lehet egy frissítő
gyümölcslé, mint pédául a Cappy+ citrus juice mix ital.