Gourmet

Kozmopolita nagyvárosi életérzés és a vidéki kisvendéglő családias hangulata: ilyen a Mátka

A Mátka tavasszal nyitotta meg kapuit a belváros szívében, a Gozsdu Udvarban. Ars poeticája és küldetése mind a gasztronómia, mind a vendéglátás terén ugyanaz: egy olyan étterem és hangulat megteremtése, ami tiszteletben tartja a magyar konyha alapjait, mégis változatos, nemzetközi és nyitott szellemű. Ez jelentheti a jól ismert fogások új köntösbe bújtatását vagy valamely hagyomány, klasszikus alapanyag újszerű feldolgozását.

Az őszi és téli szezonban az étterem két séfje, Cser Ádám (vezető séf) és Domján Richárd (kreatív séf) ennek megfelelően olyan ételekkel és alapanyagokkal készültek, melyek ezeket a „fogásokat” mutatják be.



 „Az volt a célunk, hogy a hazai közönség számára ismerős ízeket finom újításokkal hozzuk el a tányérokra, amely egyúttal könnyed találkozási lehetőség azon vendégek számára, akik most ismerkednek meg a magyar konyhával. – emeli ki Domján Richárd – Az elmúlt 15 évem a magyar konyha megújításáról szólt, így a mindennapjaim részévé vált az a folyamat, amely során az alapvetően karakteres fogások kortárs formában születnek újjá.”

Beszállítók tekintetében természetesen nagy gondot fordítanak a magas minőségre, a zöldség kínálat többnyire a szerzonalitást követi, emellett nagyon szeretnek piacra járni, finom friss fűszerek és alapanyagok után kutakodva. Szerzeményeik innovatív konyhai megoldásokkal és kreatív ötletekkel dolgozzák fel – szuvidálás, konfitálás, sütés, párolás, blansírozás, savanyítás és fermentálás -, hogy egy-egy alapanyagból a maximumot hozzák ki.

Ebből az összhangból jött létre például a fogas rizscsipsszel vagy a kacsamell nyáritekerccsel. A gasztronómiai élményt a magyar borvidékek aprólékosan összeválogatott kínálata egészíti ki, a vitrinben minden borvidékről találhatóak különlegességek a nagy pincészetektől egészen az egyedi, kistermelői kincsekig.

Budapest belvárosa, kiváltképpen a hetedik kerület hihetetlenül impulzív és sokszínű. Különböző kultúrák és vallási hagyományok találkozási pontja, rendkívül inspiráló környezet, ami nem korlátoz egy meghatározott gasztronómia keretei közé. Ennek köszönhetően került a kínálatba a sült csirkehúsleves maceszgombóccal, az ázsiai ihletésű kókuszos gombakrémleves korianderrel, valamint a gyerekkorunkból jól ismert tradicionális vasárnapi ebédek fogásai, mint a rántott borjúszelet vagy a csirkepaprikás. A téli ünnepek sem alakulhatnának másképpen a Mátkában, mint a nyitottság jegyében; megtalálható a halászlé, a töltött káposzta, illetve a flódni is. Természetesen az itallapon is fellelhetőek a szezon illatos és fűszeres kincsei, forró kávé különlegességekkel, illetve az évszak hangulatához passzoló koktélokkal készülünk, mint a Ginger Bread Latte vagy a Mátka’s Santa.

Mátka vezető séfje – Cser Ádám – szerint mindig nyitott szemmel kell járni, így kerülhetnek igazán izgalmas ételek a tányérra:


„A magyar konyha sokszínűsége tökéletes alap arra, hogy belefűzzünk egy kicsi nemzetköziséget. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy legyen könnyítés az étlapon, minden felesleges körítést igyekeztünk elkerülni és törekedtünk arra, hogy mindenki megtalálja a számára izgalmas fogást. Ebbe beletartozik a glutén, a laktóz és egyéb érzékenységek, mindemellett a vegetáriánusokról sem feledkezünk meg. Hozzánk be lehet ülni egy Superfood salátára, illetve egy Csülökre vagy akár egy gourmet hamburgerre.

Cél, hogy a Mátka, a sokoldalú és változatos Gozsdu Udvar egyedi színfoltja maradjon, ezért nagyon fontos, hogy továbbra is egyedülálló módon tartsák azt a kortárs gasztronómiai irányvonalat, melyet tavasszal elindítottak. Egy olyan közösség építése a cél Budapestnek ebben a szegletében, akik igénylik és szeretik azt a fajta vendéglátást és nyitott látásmódot, amit az étterem teljes csapata természetesnek tart: magas minőségű és ínycsiklandó ételek, barátságos, feszengés nélküli hangulat – csak úgy, mintha otthon lennél.

Étlap és minden más itt!