Gourmet

Valentin-nap – cukormentesen is édesen

Az édes ízről és a cukorról nem kell lemondanunk egy romantikus Valentin-napi randevún sem – ám a mértékletesség nagyon fontos. Ebben a gyümölcsök és az édesítőszerek lehetnek nagy segítségünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) tanácsai a szerelmesek ünnepének közeledtével.

Valentin-napra sokszor adunk csokit és egyéb édes meglepetéseket, de a romantikus vacsora végéről sem hiányozhatnak a mennyei sütemények.
Vajon miért elmaradhatatlan részei minden ünnepnek az édes finomságok?

Az öt alapíz közül az édes íz szeretetének evolúciós okai vannak.
Újszülött korban a gyerekek elégedett arckifejezéssel reagálnak, ha édes ízzel kóstoltatják őket – írja a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA). Az édes íz szeretete persze egyénenként eltérő mértékű lehet, a legtöbb ember számára mégis a legélvezetesebb ételek között találhatók az édességek.
Mit tehetünk akkor, ha csökkenteni szeretnénk a cukor- és kalóriabevitelünket amihez Valentin-napon is ragaszkodunk? Az édes íz iránti vágyunkat érdemes minél gyakrabban természetes cukorforrásokkal fedezni – például gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy natúr tejtermékekkel. Ha azonban a hozzáadott cukrokat mellőzni szeretnénk, vagy azokat teljesen ki kell zárnunk az
étrendünkből, az édes ízt alacsony energiatartalom mellett biztosító édesítőszerek lehetnek
segítségünkre. Az édesítőszerekkel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy ezek a világon a legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyagok.

Minden édesítőszer esetében az élelmiszerbiztonsági hatóságok meghatároznak egy megengedhető napi beviteli értéket (ADI, Accepteble Daily Intake).
Ez a szám azt mutatja, hogy az adott édesítőszerből minden nap mekkora mennyiség fogyasztható egészségkárosodás nélkül. Az ADI érték ráadásul még egy százszoros biztonsági faktort is tartalmaz, vagyis megállapításánál százzal osztják a kísérletileg meghatározott mennyiséget.

Tippek Valentin-napi édes kényeztetéshez

  • Ha elképzelhetetlennek tartjuk az ünneplést csoki nélkül, válasszunk jó minőségű, kevés cukrot tartalmazó étcsokoládét.
  • Az édes íz iránti igényünket gyümölcsökkel is kielégíthetjük – akár gyümölcspürével készülő koktélokkal, akár olvasztott, jó minőségű étcsokoládéba mártott eperrel.
  • Ha moziban randizunk, nem kell lemondani az édes üdítőkről – de válasszuk kis adagot vagy a cukormentes verziókat!
  • Ha otthon készítünk süteményt szívünk választottjának, bátran felezzük le a recept által előírt cukormennyiséget – az esetek döntő többségében észre sem fogjuk venni a különbséget.
    Vagy használjunk édesítőszereket: a cukor volumenének pótlására is alkalmas például az eritrit, melynek nincs utóíze, 160 Celsius-fokig nem veszíti el édesítő erejéből, és a vércukorszintet sem befolyásolja.
  • Ne feledjük, nem csak édesítőszerrel édesíthetjük ételeinket, hanem bátran használhatunk almapürét, sütőtököt, vagy aszalt gyümölcsöket, például datolyát erre a célra.
  • A rózsa nem csak csokorként jó ajándék, de készíthetünk a randira rózsateát, ami önmagában is finom, de ha szükséges, ízesíthetjük kiskanálnyi mézzel vagy természetes eredetű, növényből kivont sztíviával!
  • Tudtad, hogy a sztívia cserepes növény formájában is beszerezhető, ideális ajándék lehet egy hagyományos csokor helyett.