Muci Balatonfüred és Tihany ölelésében, Aszófőn, a 71-es út és a bicikliút közé beékelődő széles placcon invitálja – nem csak a balatoni gasztroszíntéren, de országosan is unikálisnak számító – nyári konyhájába az érdeklődőket. „Mucit egy nagyvilági asszonynak képzeljük el, aki ugyan szebb napokat látott, de köszöni, most is nagyon jól van – még ha nem is azon a hőfokon ég, mint régen, de érettebben gondolkozik. Vidéken tölti idejének nagy részét a saját maga teremtette világban” – ad karakterelemzésbe bújtatott márkaszületéséről tápszercsöppeket Susánszky, a büszke szülőatya, aki jól emlékszik a – járvány nehezítette – januári fogantatás pillanatára. Muci létrejöttében nagy segítsége volt az ex-Balettcipős gárda két legendás tagja Varga Gábor, és Hefkó Kristóf is.
A reggelit, ebédet és vacsorát is kínáló Muci nevű új egységükben Susánszky azokat a konyhákat mutatja be, ahol “Peggy” Bundyra valamelyest emlékeztető, képzeletbeli nő járhatott. „Ilyen értelemben világi konyha, melyben megtalálhatók ízek a Közel-Keletről és a Távol-Keletről. De kontinentális alapokon nyugszik és határozottan modern” – mondja a 2019-en nyarán egy izraeli pékségben kovászt is dédelgető Susánszky, és sorolja a sok zöldfűszerrel, frissítő ízekkel készült dipeket, finger foodokat, többek között a hummuszt, a borsosberényi kecskesajtkrémet, a petrezselyem salátát, a za’atarral fűszerezett csirkecombot.
Valójában délelőtt gáblihoz, azaz villásreggelihez terítenek, majd a délutánra fordulva olyan ételeket adnak, „amiket te is készítenél grillezéshez a barátainak, de egy apró csavarral, nagyvilágiasan előadva. Nagyon fontos, hogy leülsz, nem sietsz, a gyereket elengeded.
El van mindenki” – világít rá a sztorira családbarát nézőpontból Susánszky.
A teljes étlapot egy személyben jegyző Zing-alapító – aki többször főz majd saját kezűleg Muci konyhájában – különösen büszke a briós bucira a Zingtől (ebbe kerül a Blumenthal-féle rántotta!), illetve a lepényre, amit az à table! szállít, mely önálló egységet kap a Muci mellett, csakúgy, ahogy a Zing is, valamint a Ráday utcai MAMO is „bebalatonozódik”.
A borlapot Blazsovszky Péter, a Michelin-csillagos Babel Budapest ex-head-sommelierje állította össze. „Kitaláltunk egy-két Muci italt. Ezek alkoholmentesek. Ilyen például az ecetes fröccs, amely kap egy kis spiccet. Olyan mintha alkoholt innál, de valójában mégsem.
Nagyon nyári, nagyon hűsítő.”
A Muciban csütörtöktől vasárnapig a grillezés élménye kap nagyobb hangsúlyt, és az ötletgazda azt is ígéri, hogy pár hétvégén Green Eggben készítik majd a fogásokat, például Aranyszalag minősítésű Royal Pisztrángot.
Árak tekintetében Susánszkyék próbálnak a földön maradni. Az alap briósos, rántottás szendvics bringásoknak 990 Ft lesz, mindenki másnak 1290 Ft. A small plate-ek délben 1500 és 2000 Ft között mozognak, vacsoraidőben minimálisan drágábbak. „Az eggs benedictek felszaladnak 3000 forintig, de úgy gondolom, hogy egy pár 7000-8000 Ft-ból bőven jól lakik.”
A Muci reggel 8-től 19 óráig, hétvégén pedig este 10 óráig tart nyitva.
Kövesd a Mucit itt:
www.kovesdamucit.hu
www.facebook.com/kovesdamucit
www.instagram.com/kovesdamucit