Ezzel a három isteni recepttel Marton Adrienntől simán elvarázsolhatod majd a családot. És ő miért szereti őket annyira?
Korhelyleves füstölt csülökkel
,,A szilveszter sokaknak egyet jelent a korhelylevessel. Én is imádom ezt a nagyon káposztás, fanyar ízt, és hozzá a friss kenyeret. Zseniálisan jó étel, mindenkinek csak ajánlani tudom.”
Lencse krémleves
,,Igazi szerencsehozó levesről van szó, amit könnyen, gyorsan bárki elkészíthet akár szilveszter napján is. Ízvilágát a friss zöldségek és a fűszerek teszik gazdaggá.
A gyerekek nagy kedvence, nem is kérdés, miért népszerű. “
Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbász chipsszel
,,Ha szilveszter, akkor lencsefőzelék, ám mivel imádok kísérletezgetni a konyhában, nem a hagyományos ételt ajánlom. Az újragondolt változatot mustárral és joghurttal bolondítom meg, ez utóbbi kis tejes ízt ad neki. A főzelék mellé pedig kolbászos chipset javaslok.”
Így készítsd el őket:
Korhelyleves füstölt csülökkel
Hozzávalók:
Leves:
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg füstölt sertéscsülök
- 30 dkg kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 ek fűszerpaprika
- 5 db babérlevél
- 3 ek liszt
Egyéni hozzávalók:
- kapor
- őrölt fűszerkömény
- tejföl
- só
- bors
Elkészítés:
1. A csülköt feldaraboljuk és babérlevéllel fűszerezett 1,5 liter enyhén sós vízben megfőzzük, amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, répát, kolbászt és a szalonnát.
2. A káposztát szintén összevágjuk, ha esetleg túl intenzív az íze előtte átmossuk.
3. Amikor hús majdnem teljesen puha beletesszük a répát.
4. Egy serpenyőt hevítünk és beledobjuk a szalonnát, a kiolvadt zsírján megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménnyel. 5. Félrehúzzuk és beleszórjuk a lisztet, elkeverjük. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsurgatjuk a csülökhöz, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat. 6. Körülbelül 20-25 percig forraljuk a levest, majd belekeverjük a kaprot és további 10 percig főzzük.
Lencse krémleves
Hozzávalók:
Krémleves:
- 500 g lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 dl balzsamecet
- 1 rúd kolbász
- 1 l víz
- 2 dl tejszín
- 2 ek cukor
- ízlés szeint só, bors
1. A hagymákat apró kockákra vágjuk, pici olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a lencsét és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a lencsénk meg nem puhul, sóval, borssal ízesítjük.
2. A kolbászokat vékony szeletekre vágjuk, majd 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.
3. Az elkészült lencséhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd egy botturmix segítségével lekrémesítjük.
Tálalás: A kolbász karikákat apróra vágjuk és a leves tetejére szórjuk, friss petrezselyemmel díszítjük.
Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbász chipsszel
Hozzávalók:
Főzelék:
- 40 dkg lencse
- 3 dl natúr joghurt
- 2 ek dijoni mustár
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 10 dkg kolbász
- 1 l alaplé
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek olívaolaj
- 4 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk római kömény
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát is.
2. Fűszerezzük borssal, római köménnyel és átpirítjuk őket.
3. Mehet a lábasba az előző éjszaka beáztatott lencse, felöntjük alaplével.
4. Beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Ha szükséges megsózzuk.
5. A joghurtot elkeverjük a dijoni mustárral és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket.
6. Amikor már sűrű a főzelék belecsepegtetjük a citromlevet, jól elkeverjük.
7. A kolbászt kis kockákra vágjuk és lepirítjuk, egy tálkába szedjük.
Tálalás: Tálaláskor a megszórjuk petrezselyemmel és a kolbász chipsszel, majd megcsurgatjuk a kolbászzsírral és joghurttal.
Fotók: Komáromi Annamária