Nem titok: néha nekünk is komoly fejtörést okoz, hogy valami finom, gyorsan elkészíthető tízórai vagy uzsonna kerüljön a dobozokba, ami finom, tápláló és még változatos is.
A Coca-Cola Magyarország Szűcs Zsuzsanna dietetikust, és a Nosalty szakácsait hívta segítségül, akik mutattak is nekünk három remek receptet.
SÜTÉS NÉLKÜLI DATOLYÁS-KESUDIÓS GRANOLA BAR
Hozzávalók (egy 20×30-as tepsihez – 12-16 szelethez, 3-4 adaghoz)
- 175g földimogyoróvaj
- 175g méz
- 50g vaj
- 1tk vanília-kivonat
- só, fahéj, gyömbér
- 250g zabpehely
- 50g kesudió
- 4 nagy szem medjool datolya (kb. 70g)
- 40g étcsokoládé
- fekete szezámmag, kókuszreszelék, földi mogyoró, aszalt gyümölcs a tetejére
Így készítsd el:
Egy kis lábasban összeforraljuk a mogyoróvajat, a mézet és a vajat – ez lesz a kötőanyagunk.
A tűzről lehúzva hozzákeverjük a vanília-kivonatot, a sót, a fahéjat és a gyömbért. Ha van időnk és kedvünk, egy száraz serpenyőben lepiríthatjuk a zabpelyhet is. A kesudiót egy zárható zacskókba tesszük, és sodrófával durvára törjük. A datolyát kimagozzuk és felaprítjuk. Mindkettőt a mézes masszához keverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan elkeverjük – ez jó kis alkaredzés!
Ha ráérünk, ezen a ponton hagyhatjuk hűlni egy negyed órát, ha nincs, akkor rögtön hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét – kicsit ugyan megolvad így a csoki, de ízre ugyanolyan lesz.
Egy 20×30-as tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belelapátoljuk a granolamasszánkat, és amennyire
tudjuk, szétegyengetjük. Ügyes trükk, ha egy másik sütőpapírt a tetejére rakunk, és valami kisebb,
négyzetes alapú tepsivel /vágódeszkával, vagy spatulával „kivasaljuk”.
A tetejét tetszés szerint díszítjük fekete szezámmal, mogyoróval, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel,
amiket kicsit belenyomkodunk a már lelapogatott tésztába. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy jól
megdermedjen, majd felszeleteljük.
Javaslat: A finomság mellé jól eshet egy gyümölcsös, növényi alapú ital, mint például egy 2,5 dl-es
AdeZ Káprázatos Kókusz gyümölcsökkel, amely természetes módon laktózmentes és
B – vitaminokat is tartalmaz.
SAJTOS-TÚRÓS GRAHAM TALLÉR SZELETELT MANDULÁVAL MEGSZÓRVA
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sajtkrém
- 5 dkg ementáli sajt reszelve
- 1 kk só
- 2 ek tejföl
- 25 dkg graham-liszt
- 1 kk sütőpor
- 2 tojás a lekenéshez
- 20 dkg szeletelt mandula
- 20 dkg reszelt ementáli
Így készítsd el:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal. 170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.
Javaslat: A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint
például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike.
FRISSÍTŐ FÜSTÖLT LAZACOS WRAP CITROMOS-KAPROS JOGHURTTAL
Hozzávalók (2 wraphez)
- 1 db érett avokádó
- 2 marék madársaláta
- 1/3 kígyóuborka
- fél lilahagyma
- 100g füstölt lazac
- 1 marék bio csírakeverék
- 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
Az öntethez:
- fél bio citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- fél csokor kapor
- só
- bors
- 2 dl görög joghurt
Így készítsd el:
A szószhoz a görög joghurtba reszeljük a fél bio citrom héját, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, majd jöhet a felaprított kapor és végül sózzuk-borsozzuk. Hűtőben pihentetjük, míg a többi alapanyaggal elkészülünk. Felaprítjuk a zöldségeket: az avokádót vékony szeletekre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk, végül a lilahagymát apró kockákra vágjuk.
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és az enyhén benedvesített tortilla lapokat megpirítjuk.
Összeállítjuk a wrapet: a tortilla lapot megkenjük a citromos-kapros szósszal, majd a lap alsó
harmadára halmozunk egy marék madársalátát, a felkarikázott uborkák és az avokádószeletek felét,
és megszórjuk a lilahagymával. Ráhajtogatjuk a lazacszeletek felét, végül egy fél marék
csírakeverékkel zárjuk a sort. A tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd egy határozott mozdulattal
feltekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk, és körbetekerjük egy kendermadzaggal.
Félbevágva fogyasztjuk!
Javaslat: Akár tízóraira, akár uzsonnára, egy ilyen finomság mellé jó italpárosítás lehet egy frissítő
gyümölcslé, mint pédául a Cappy+ citrus juice mix ital.