A századok során – éppen úgy, ahogy művészeti irányzatok születtek és virágoztak – a kávépörkölési stílusok is folyamatosan fejlődtek. Olaszországban a kávékultúra hosszú múltra tekint vissza, és minden korszaknak megvolt a maga sajátos kávékaraktere.
Az Ispirazione Novecento és Ispirazione Millennio kávék egy tradicionális és egy modern ízvilágot képviselnek, bemutatva Olaszország kávépörkölési történelmének két ikonikus ízvilágát.
Időutazás a múltba: Ispirazione Novecento
Az új Limited Edition Ispirazione Novecento az 1940-es évek klasszikus olasz espresso kávéit idézi.
A sötét, füstös aromájú ital a régi talponálló kávézók képét eleveníti fel, és egy olyan korszakra emlékeztet, amikor a háborús időkben éppen kapható kávébabot lassabban, gyakran fatüzeléssel pörkölték. Az Ispirazione Novecento alapja a brazil Arabica zöldkávé, melyet nyugat-afrikai Robusta szemekkel kevertek a Nespresso kávémesterei, hogy egy intenzív espresso-t kapjanak fűszeres, diós ízjegyekkel és sűrű, sötét crema réteggel.
Vissza a modern korhoz: Ispirazione Millennio
Ezzel szemben a Limited Edition Ispirazione Millennio kávé az Olaszországot is meghódító specialty kávétrendekből és kézműves pörkölők stílusából merít, úgy követve az izgalmasabb, gyümölcsösebb ízek divatját, hogy közben saját hagyományaihoz is hűen ragaszkodik. A friss, modern ízvilág megalkotásához a Nespresso szakértői világosabbra és rövidebb ideig pörkölték a brazil és kolumbiai Arabica fajtákat, melyekhez az indiai kávészemeket házasítottak. Így készült ez a telt aromavilágú és élvezetesen intenzív kávé, melyet fűszeres íz, kellemes savasság és egy kis gyümölcsösség jellemez.
A pörkölés ezer arca
Az Ispirazione Italiana kávékapszulák nem csupán olaszos hangulatú őrlemények, hanem értő kézzel megalkotott mestermunkák, melyekben tökéletes egyensúlyban állnak az aromák, az ízek és a földrajzi jellegzetességek. A hét kapszulát tartalmazó állandó kínálat számos espresso- és ristretto-változatot ölel fel, és mindegyik keverék egy-egy olasz város vagy régió klasszikus pörkölési stílusában készül, legyen szó akár a Palermo kultúráját izgalmasan megfűszerező észak-afrikai hatásról vagy Róma gazdag történelmi hagyományairól. Ezek a kávék az Original kávékínálatban kaphatók, és tejjel elkészítve újabb aromákat fedezhetünk fel bennük.
Inspiráció az otthoni kávéművészeknek
Az új kávék mellé a Nespresso kávészakértői két receptet is megalkottak, melyekkel még élvezetesebbé varázsolhatjuk a kávézást.
ALMOND LEMON BRÛLÉE – Ispirazione Novecento kávéval
HOZZÁVALÓK
- 1 Nespresso Ispirazione Novecento kávékapszula (25 ml)
- 100 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 3 g barnacukor
- 1 teáskanál mandulapehely
- reszelt citromhéj
ELKÉSZÍTÉS
Töltsünk 100 ml 1,5%-os zsírtartalmú tejet a Nespresso Barista receptkészítő készülékbe, majd válasszuk ki a „Cappuccino” funkciót. Készítsünk el 25 ml Ispirazione Novecento kávét egy espresso üvegcsészébe, majd kanalazzuk a kávéra a forró tejhabot. Szórjunk a tejhab tetejére 3 gramm barna cukrot, és karamellizáljuk egy flambírozó pisztollyal. Díszítsük az italt pirított mandulapehellyel és reszelt citromhéjjal.
PADOVA STYLE MINT COCOA – Ispirazione Millennio kávéval
HOZZÁVALÓK
- 1 Nespresso Ispirazione Millennio kávékapszula (40 ml)
- 100 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 5 ml mentaszirup
- néhány mentalevél
- 1 teáskanál kakaópor
ELKÉSZÍTÉS
Töltsünk 100 ml 1,5%-os zsírtartalmú tejet a Nespresso Barista receptkészítő készülékbe. Adjunk hozzá 5 ml mentaszirupot. Válasszuk ki a „Café Viennois” funkciót. Készítsünk el 40 ml Ispirazione Millennio kávét egy espresso üvegcsészébe, majd kanalazzuk a kávéra az elkészült hideg tejhabot. Díszítsük a tetejét néhány friss mentalevéllel, és szórjunk rá egy kevés kakaóport.
A Limited Edition Ispirazione Novecento és Ispirazione Millennio kávék elérhetők a www.nespresso.com oldalon és a Nespresso Boutique-okban.