Gourmet

Hogyan ajándékozzunk bort karácsonykor?

Ha a szeretet ünnepére gondolunk, ahány család, annyi szokás juthat eszünkbe. Van, ahol közös főzés, társasjáték, családi ebéd vagy vacsora a program, természetesen az ajándékozást sem elfelejtve. Utóbbi esetén néha kihívást jelent a megfelelő meglepetés kiválasztása.

Az elegancia és az időtlenség jegyében a bor klasszikus, de mindig pozitív választás. Langó Tamás Magyarország első Michelin Guide Hungary Sommelier Award díjas sommelierje, és Dr. Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója ajánlataikkal és javaslataikkal, igyekeznek megkönnyíteni a választást, és azt, hogy miként adjuk át a tökéletes ajándékot.

Bort ajándékozni mindig elegáns dolog, de a pezsgő is különleges, egyben univerzális választás bármilyen alkalomra. Ha a legünnepibb hangulatra vágyunk, az édes Tokaji borok, különösen az Aszú, a tökéletes választás. Fontos megjegyezni, hogy nincsenek merev szabályok, hogy hölgyeknek fehér vagy uraknak vörös bort illik adni. Egy jól kiválasztott száraz fehérbor, vagy aszú is lehet rendkívül férfias, ahogy egy vörösbor is lehet nőies ajándék.
A választáskor érdemes szakértői segítséget kérni, viszont ami a legfontosabb, hogy ismerjük az ajándékozott borismeretét és ízlését, hogy a lehető legjobb javaslatot kapjuk. Ne felejtsük el, hogy természetesen nem csak a drága borok okozhatnak örömet. Egy izgalmas palack, akár pár ezer forintos kategóriában is kiváló választás lehet. Az élményt pedig növeli, ha a borhoz passzoló díszdobozt, faládát vagy ajándékzacskót választunk. Ettől elegánsabb lesz az ajándékunk, egyben az illem szerint is így javasolt bort átadnunk.

„Ha a fajtákat nézzük, a Chardonnay és a Pinot Noir mindenképpen a legelegánsabb ajándékok közé tartoznak, de nem szabad elfelejtenünk olyan klasszikusokat sem, mint a Tokaji Furmint vagy a Tokaji Aszú.” – mondta el Langó Tamás, a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díjas Executive Sommelier.

„Alapvetően a száraz borok nagyobb népszerűségnek örvendenek, de ha valamilyen különlegesebb ajándékot szeretnénk, a pezsgők és az édes borok kiváló választásnak bizonyulhatnak mind hölgyek, mind urak számára.” – tette hozzá.

És hogy hogyan látja az ünnepi időszak borkérdéseit egy hazai pincészet vezetője?

„Minden családban más-más karácsonyi menü kerül az asztalra, de mindig vannak klasszikus étel és bor párosítások. Halas ételekhez leginkább a Furmintot javasolnám, míg egy liba- vagy kacsamájhoz az Aszú lehet tökéletes társ.” – mondta Dr. Molnár Péter a Patricius Borház birtokigazgatója.

„Természetesen az újévi menühöz is vannak kiemelt javaslataink, lencséhez egy közepesen testes fehérbort, saját példával élve a Birtok és Sajgó Furmintot, malacsülthöz pedig egy érettebb, testesebb fehérbort, például a Furmint Selectiont, vagy a Profundum Furmintot javasolnám” – tette hozzá.

Ami az ajándékozást illeti, népszerűség tekintetében a pezsgők, különlegesebb száraz tételek, és az édes tokaji borok emelkednek ki a kínálatból.