Gourmet

Húsvéti sütemények helyett kávédesszertek: somlói galuska és máglyarakás ihlette kávé!

A Nespresso kávékülönlegességgé változtatta gyerekkorunk kedvenc desszertjeit

Máglyarakás, házi krémes és somlói galuska: a klasszikus magyar desszertek világszerte népszerűek, és a hazai konyhákban is már-már kötelező szereplőnek számítanak.
Nagyanyáink jól bevált receptjeit a kávék nyelvére is könnyedén lefordíthatjuk, és néhány egyszerű hozzávalóval mesés kávédesszerteket készíthetünk belőlük. 

Keveset tudunk a hagyományos hazai desszertek eredetéről, de az biztos, hogy népszerűségüket az egyszerű alapanyagoknak, a könnyű elkészíthetőségnek és az otthonos ízeknek köszönhetik.
Szinte mindannyian őrzünk nosztalgikus emlékeket a porcukros, fahéjas szilvával töltött gőzölgő gombócokról vagy a házi baracklekvárral készült Rákóczi-túrósról, és sokan talán még ma is a hagyományos családi recepteket követik a máglyarakás vagy a somlói galuska elkészítésekor.

Miért ne alkothatnánk belőlük egyedi kávékülönlegességeket is? A húsvét közeledtével akár a klasszikus sütemények helyett is kínálhatnánk ezt a locsolóknak.
A Nespresso kávémesterei kikísérletezték három klasszikus finomság kávés változatát, melyeket néhány könnyedén beszerezhető hozzávalóval, pár perc alatt otthon is elkészíthetünk. Elő a magyar sütemények alapanyagaival és a kávékapszulákkal, és próbáljuk ki italként kedvenc desszertjeink nosztalgikus ízeit!

Ha pedig kedvet kapnánk saját, egyedi kávéreceptünk elkészítéséhez, akkor a Nespresso Barista Creations ízesített és tejes receptekhez fejlesztett kapszulái kiváló alapot jelenthetnek a kísérletezéshez.

KÁVÉRECEPTEK

MÁGLYARAKÁS LATTE 

Hozzávalók

  • 1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávékapszula (80 ml)
  • 100 ml barista zabital vagy tej
  • őrölt fahéj
  • 2 teáskanál almapüré vagy almakompót
  • keksz vagy pirított kalács a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Tegyünk 2 kanál édes almapürét vagy almakompótot egy átlátszó pohár aljába. Szórjunk rá ízlés szerint őrölt fahéjat.
  2. Habosítsuk fel a barista zabitalt vagy tejet egy tejhabosítóval, majd töltsük a pohárba.
  3. Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani).
  4. Díszítsük fahéjszórással a tetejét. Kínáljuk vajaskeksszel vagy zabkeksszel.

Tipp: Ha nagyon autentikusan szeretnénk elkészíteni a receptet, akkor keksz helyett használjunk hozzá egy szelet pirított vagy kalácsot.

HŰSÍTŐ HÁZIKRÉMES LATTE

Hozzávalók

  • 1 db Nespresso Barista Creations Vertuo Sweet Vanilla kávékapszula (80 ml)
  • 2 db nagyméretű jégkocka (egyenként 30 g)
  • 100 ml vaníliás szójaital vagy vaníliás tej 
  • édes ostyalap vagy sült leveles tésztalap a díszítéshez 
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. Tegyünk 2 db jégkockát egy átlátszó pohárba.
  2. 100 ml vaníliás szójaitalból vagy vaníliás tejből készítsünk hideg tejhabot, majd töltsük a pohárba.
  3. A „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani) készítsünk 80 ml Nespresso Vertuo Sweet Vanilla kávét a tejhab tetejére.
  4. Helyezzünk az ital tetejére egy édes ostyalapot vagy vékonyra nyújtott, majd megsütött leveles tésztalapot, és díszítsük porcukorral.

SOMLÓI GALUSKA DESSZERTKÁVÉ 

Hozzávalók

  • 1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Rich Chocolate kávékapszula (80 ml)
  • 10 ml csokoládészósz
  • 1 db nagyméretű jégkocka (30 g)
  • tejszínhab 
  • darált dió a tetejére
  • rumos mazsola a tetejére

Elkészítés

  1. Tegyünk egy közepes csészébe egy kevés csokoládészószt. Helyezzünk 1 db jégkockát a pohárba.
  2. Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Rich Chocolate kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani), majd öntsük a jégre.
  3. Kanalazzunk vagy fújjunk tejszínhabot az ital tetejére.
  4. Szórjuk meg darált dióval, díszítsük rumos mazsolával és még egy kevés csokoládészósszal.