Fashion

Így válassz a lábtípusodnak megfelelő cipőt

Lábaink nap mint nap nagy mértékű terhelésnek vannak kitéve. Naponta átlagosan hat-hétezer lépést teszünk meg, az viszont egyáltalán nem mindegy, milyen cipőben. Lábunk egészségügyi állapotát ugyanis nagyban meghatározza a lábbelink.

Íme néhány tipp, hogyan érdemes cipőt választanunk.

Antishokk technológia

Vannak olyan cipők, amelyek úgynevezett ütésgátló technológiával rendelkeznek. Ez nem más, mint egy olyan szabadalmaztatott technológia, amelynek köszönhetően a cipő sarok része képes elnyelni a lépések közben keletkezett, a sarok részt érő erőket. Így akár 50%-kal csökkenhetnek a gerincre és az ízületekre gyakorolt erőhatások.

Lábtípusunknak megfelelő cipő

Az egyes lábtípusok nevét az ősi civilizációk nevei ihlették – a lábak alakja alapján lehetett azonosítani az adott nemzet képviselőjét. Háromféle alak van, mindegyik esetében a lábujjak hossza a meghatározó.

Egyiptomi láb

Az egyiptomi láb esetében az első lábujj a leghosszabb, a többi négy pedig egyre rövidebb. A lábujj és lábközép kapja a legnagyobb terhelést. A naphosszat tartó viselésre a lekerekített orrú, lapos talpú cipő a legmegfelelőbb, hiszen a magassarkú cipőknél a terhelés eltérően oszlik meg.

Görög láb

Jellegzetessége, hogy a második lábujj hosszabb, mint a többi. Kétféle lábtípus különböztethető meg a görög lábon belül: a téglalap alakú és a lejtős. Az előbbi esetében a második lábujj egyértelműen kiemelkedik, a többi közel azonos, míg utóbbinál a második lábujj után a többi egyre rövidebb lesz, alkotva ezzel egy élesebb lejtést. A görög lábtípus esetében a testsúly a második lábujjat nagy mértékben megterheli, gyakoriak lehetnek a kopások és különböző sérülések. A legmegfelelőbbek ehhez a típushoz a nyitott orrú cipők, magassarkúk terén pedig a keskeny és hosszú sarok, amely rövidíti a lábujjat.

Római láb

A római láb a legritkább típus mind közül. Esetében az első három ujj azonos hosszúságú, míg a negyedik és az ötödik sokkal rövidebb. Ezáltal a láb szélesebbnek és rövidebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ezen a típuson oszlik el legoptimálisabban és legegyenletesebben a nyomás, így ritkán jellemző rá betegség. Kerek vagy szögletes orrú cipő egyaránt jó választás.

Cipőszélesség megválasztása

Minden láb más és más: ha két embernek azonos a lábmérete, de eltérő a testsúlya, a súly ugyancsak eltérő módon oszlik meg mindegyikük lábán. Ezt a tényt felismerve a márkák különböző paraméterekkel ellátott cipőket kínálnak. Az egyes láb- és cipőszélességeket betűkkel jelölik a következők szerint:

  • F: a legtöbb esetben a keskeny lábakra ajánlott cipőkön való jelölés
  • G: a leggyakoribb lábszélesség, nem túl keskeny, de nem is túl széles a lábfej
  • H: széles lábfejekre való cipők
  • J,K,M: terápiás cipők

Fontos tehát, hogy a megfelelő cipő kiválasztásánál a kényelmi faktorokat és egyéb tényezőket is alaposan figyelembe vegyük, megőrizve ezzel lábaink egészségét.

A jó hír, hogy a www.ecipo.hu oldalon minden típus megtalálja a megfelelőt!