Lifestyle

Két nő, két újrakezdés. Szex, hűtlenség, útkeresés. Ez a Bossa Nova.

Gyakran megesik velünk, hogy külső szemlélőként egy házasságot halálra ítélünk vagy éppen egy Hollywood-i idillnek tartjuk, ami miatt mi is hiszünk abban, hogy igazi nagy szerelem igenis létezik.

A kérdés az, hogy jól bíráljuk el a látottakat? Mi alapján döntjük el, hogy egy kapcsolat ideális vagy éppen az ellentettje? A gondtalannak tűnő páros alapján? Vagy a rendezett élet, mosolygós gyerekek, nagy ház, fényes autó a kiindulópont? Bármi is legyen az a látszat gyakran csal. 

A történet két nő életének összefonódott életét írja le.Janka a feleség, Bori a szerető. Akár barátok is lehetnének, azonban most ellenfelek. Vagy mégsem?

Egy összetett és elgondolkodtató történet két nőről, akiknek vágyaik és álmaik vannak, különbozőnek tűnnek, mégis, ha az élet úgy hozta volna, barátságot kötnek. A sors mégis két házasság kiszámíthatatlanságát sodorta eléjük, ahol a döntés a saját kezükben van. 

A könyv egy nagyon is nyílt, mégis tabu témát dolgoz fel női perspektívából. Erős gondolatok, könnyed humorral ötvözve. Rámutat a házasság árnyas oldalaira, és arra, hogy a legfényesebb házasság otthonában is van egy sötét zug, amit mély titokként őriz a férfi és a nő.
A könyv a házasságaik evolúcióját vizsgálja. Folytatódnak e? Vagy véget érnek? Mi a jobb választás?
És kinek mi a jó? Erről beszélgettünk a március 4-én megtartott könyvbemutatón, ahol a közönség egy dinamikus beszélgetés keretein belül gondolkodhatott el arról, vajon hova tartanak a házasságok? Valid érzés a düh és van így jövője a házasságnak, mint intézménynek? 

Angela Murinai

A házasság ne legyen megalkuvás 

A házasságban a legfontosabb a barátság és az egymást tisztelő sorstársi viszony. Ha nem a mindent felemésztő szerelem a fókuszpont, hanem fontos értékek is kapcsolódnak, közös hobbik és jól eltöltött közös idő, akkor a házasságnak igenis van jövője. De per pillanat azt kell hogy mondjam, amit most házasságnak hívunk az így bukta”. – osztja meg a közönséggel Angela. 

A könyv tükröt állít az olvasónak és bemutatja azon erős sztereotípiákat és magunkkal hozott szokásokat, amik nagy valószínűséggel nem a boldogság és az elégedett élet felé terelnek minket, hanem inkább a boldogtalanságba. Feszegeti a határokat, és komolyan elgondolkoztatja az olvasót, hol is kellene nőként meghúzni a határt és önmagunkat választani. Ellenben bemutatja azt is, hogy gyakran a férfiaknak sincsenek meg a megfelelő eszközeik, hogy tudják, hogyan kell jónak lenni és mit is jelent partnernek lenni. Ám a Bossa Nova egy fiktív regény, de Janka és Bori lehetnénk akár mi magunk is. Együtt lüktetünk velük és a nap végén megértésre tanítanak minket bosszú helyett. 

Bossa nova

Tánc, amely lehetőséget ad, hogy szigorú szabályait tartva a résztvevők egyedi mozdulatokkal meg nem ismételhetővé varázsolják azt. Bori és Janka ezt a táncot járja, két különböző életben. Ellátják a feladataikat, működtetik a családjukat, segítik a gyerekeiket, dolgoznak, miközben mindketten érzik, valami hiányzik nekik. De mi? És nem ez az egyetlen kérdés, amire választ keres a regény.

Hogyan lehet megbirkózni azzal, ha egy napon kiderül, megcsal a férjed? Miért lesz egy negyvenes családanya hűtlen? Mi az, ami hiányzik egy látszólag kerek életből?

Angela Murinai könyve két nagyszerű nő fejlődéstörténete. Janka és Bori egy nehéz helyzetben keresi önmaga legjobb verzióját, vigyázva azokra, akiket legjobban szeret.

Angela Murinai a bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskolán diplomázott, majd néhány évig tanárként dolgozott. A legjobban a közéleti kérdések, nőpolitika, társadalomkritika foglalkoztatja. 2014 megalapította a Gumiszoba oldalát, ahol az anyaság és nőiesség különféle témáit dolgozza fel és épít közösséget. 2018 óta Németországban él és alkot.