Gourmet

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

Mindig igyekszünk új tejmentes finomságok receptjeivel előrukkolni, hiszen a tejmentesen,
és úgy általában valamilyen allergéntől vagy cukortól mentesen táplálkozni nem egyszerű
feladat.
Reméljük, mindenki nagy örömmel és büszkeséggel teszi majd a limekrémes zebratorta szeleteket a tányérokra és az asztalokra, és zsebeli be elfogyasztásuk után a megérdemelt elismerő szavakat. Az állatvédők figyelmét pedig felhívnám, ehhez a zebratortához egyetlen fekete-fehér csíkos afrikai lovacskának sem kell az életét adnia – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Hozzávalók:
az alaphoz:
6 dkg a diétánkba illeszthető keksz vagy piskóta morzsa
3 dkg kókuszolaj

a lime krémhez:
3 tojás
1 dl lime lé
1 bio lime reszelt héja
7,5 dkg kókuszolaj
5 dkg eritrit (esetleg, ha belefér a diétába, akkor méz)
5 gramm zselatinpor

a ToTu-s réteghez:
30 dkg ToTu rögös
5 dkg eritrit
1 lime leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
7 gramm zselatinpor
1,5 dl forró víz

Az alap hozzávalóit összekeverjük. 18 cm-s, sütőpapírral vagy wax fóliával bélelt tortakarika
aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük. A lime krémhez az összes hozzávalót tálba téve, gőz fölött addig kevergetjük, amíg puding sűrűségűvé nem válik. Ez néhány perces folyamat, talán kicsit unalmas is, de a keverést nem szabad abbahagyni, mert a tojás kicsapódhat, és a krém élvezhetetlenné válik. A gőzről levéve kihűtjük, majd fél-egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A ToTu-s réteghez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű krémmé turmixoljuk.
A torta összeállításánál fontos, hogy a két krém még folyós és nagyjából egyforma sűrűségű
legyen. A tortakarika közepére egy merőkanálnyi fehér krémet teszünk. Ennek a közepébe
egy merőkanálnyi sárgát, majd ennek a közepébe újabb merőkanálnyi fehéret.
Ezt a folyamatot addig ismételgetjük, amíg mindkét krém el nem fogy. A két krém szép
egyenletesen elterül majd a formában. Teljes dermedésig hűtőszekrénybe tesszük.
További információ: www.facebook.com/totutojastermek