Lifestyle

Edukációs programot indít a Civilút Alapítvány

Szeretettől Édes Főzősuli néven indít edukációs programot a Civilút Alapítvány cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak. A videósorozatban családszervezetekkel együttműködésben, dietetikus szakértő közreműködésével Vrábel Kriszta gasztroblogger készíti el azokat az egyszerű, ugyanakkor ízletes ételeket, amelyeket cukorbetegek is fogyaszthatnak. A főzősuli műsorait a Civilút weboldalán (civilut.hu) és az alapítvány közösségi média csatornáin teszik közzé augusztus 13-tól, heti rendszerességgel.

A cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Ma Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbetegséggel él és az érintettek száma évről-évre emelkedik.  Ezért közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra és erre megtanítsuk a gyermekeket is. A Civilút Alapítvány ezért indította el a Szeretettől Édes Főzősuli programot, amely gyakorlati segítséget ad a cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

A Szeretettől Édes Főzősuli programunkkal szeretnénk a gyakorlatban is bemutatni, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokból gyorsan és egyszerűen készíthetők olyan egészséges ételek, amelyeket a gyermekek is szívesen fogyasztanak.
A tápanyagok kiválasztásában szakmai partnerünk, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének dietetikus szakértője, Shenker-Horváth Kinga volt segítségünkre, az ételeket pedig Vrábel Krisztina, a Főzősuli séfje, ismert gasztroblogger készíti el
– mondta el a programról Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kuratóriumának tagja.

Az alapítvány arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátítják el a gyermekek, ezért a Főzősuli programba bevonták a családszervezeteket is. A szakmai partner Sportos Cukorbetegek Egyesülete mellett az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány, a Szülők Háza Alapítvány is közreműködik a cukorbetegséggel élő gyermekeket nevelő családok edukációs programjában. Támogatóként közreműködik a családbarát KidsOasis Nonprofit Kft. is.

Az együttműködés révén több családot tudunk elérni a programmal, amely nemcsak a cukorbetegséggel élőknek jelent segítséget, hanem mindenkinek, aki figyelmet fordít az egészségtudatos táplálkozásra. A Főzősuli program jól szemlélteti, hogy már egészen apró lépésekkel sokat tehetünk az egészségünkért és odafigyelhetünk mások, a családunk, barátaink egészségére is – hangsúlyozta Gulyás Andrea.

A Szeretettől Édes Főzősuli programjában 10+1 műsor készült el, amelyek tematikáját a dietetikus szakértő és az egyes epizódokban szereplő családszervezetek állították össze. A műsorok olyan gyakorlati tanácsokkal segítenek, mint a helyes tápanyagok megválasztása, a gabona és fehérjefélék bemutatása, a tartósítás és befőzés, a cukor helyettesítése. Vrábel Kriszta, a Főzősuli séfje nem feledkezett meg a süteményekről és a snackekről sem, ám ezek az ételek is az egészséges táplálkozás jegyében készültek.

A Szeretettől Édes Főzősuli műsorait augusztustól a Civilút weboldalán (www.civilut.hu) és az alapítvány közösségi média csatornáin (facebook.com/civilutalapitvany, instagram.com/civilut2020) lehet majd követni.